Din punct de vedere demografic , populația din comuna Cogealac a înregistrat o scădere ajungând de la 7345 persoane în anul 1992 ( înainte de desprinderea satului Fântânele) la 5452 persoane la 1 ianuarie 2018.
Comuna Cogealac face parte din rândul localităților cu activități preponderent agricole. Funcția agricolă a comunei Cogealac se materializeză în producție vegetală, producție animalieră, elemente de activități adiacente, precum și prelucrarea primară a produselor vegetale și animaliere. De asemenea, tot în sprijinul activității agricole acționează și resortul economic de valorificare pe piața liberă a produselor agroalimentare obținute. Agricultura reprezintă sectorul economic cu ridicat potențial de dezvoltare în comuna Cogealac, fiind și sector destul de puternic în realizarea de venituri. În prezent terenurile agricole ocupă o parte foarte mare din suprafața totală a comunei, respectiv 92%.
La nivelul comunei Cogealac își desfășoară activitatea un număr de 123 agenți economici.
Suprafața comunei este împărțită după cum urmează: teren arabil 14.320,98 ha, suprafața de vie 406,00 ha, pajiști 2150,01 ha și suprafața de teren intravilan 843 ha. Suprafața de teren intravilan pe sate este: Cogealac 232 ha, Tariverde 183 ha, Rîmnicu de Jos 165 ha, Rîmnicu de Sus 140 ha, Gura Dobrogei 123 ha. În comuna Cogealac sunt în total 1721 gospodării, în satul Cogealac sunt 1020, în satul Tariverde 405, în satul Rîmnicu de Jos 206, în satul Rîmnicu de Sus 32, iar în satul Gura Dobrogei 58 gospodării ale locuitorilor.
Teritoriul comunei se învecinează cu următoarele unități administrative: în partea de nord cu județul Tulcea și comuna Fântânele, în partea de nord-est cu comuna Mihai Viteazu, în partea de est cu comunele Istria și Săcele, în partea de sud cu comunele Mihail Kogălniceanu, Tîrgușor și Grădina iar în partea de vest cu comunele Casimcea și Pantelimon.
Localitatea Cogealac este străbătută de următoarele căi rutiere:
- DN 22 (E 87)- străbate partea de est a comunei Cogealac și face legătura între municipiile Constanța și Tulcea;
- DJ 226 A- străbate localitățile Râmnicu de Jos, Cogealac și Tariverde și face legătura cu comuna Istria;
- DJ 226 B-străbate localitatea Cogealac și face legătura cu comuna Grădina;
- DJ 222- străbate localitățile Râmnicu de Sus și Râmnicu de Jos și face legătura cu județul Tulcea în partea de nord și comuna Grădina în partea de sud.
Distanțele între satul Cogealac, reședința de comună și satele componente sunt:
Cogealac- Gura Dobrogei: 14 km
Cogealac- Râmnicu de Jos: 14 km
Cogealac- Râmnicu de Sus: 16 km
Cogealac- Tariverde: 3 km